Professionele traineeships dienen meerdere doelen

In het vakgebied van informatietechnologie wordt het aanbieden van traineeships steeds gebruikelijker. Met als belangrijk doel om medewerkers te begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling en daarmee klanten van up-to-date IT kennis en expertise te voorzien. Maar welke doelen worden nog meer bereikt met een traineeship? We gingen er over in gesprek met twee van onze deelnemers aan het ASAPCLOUD Traineeship Program (ATP) Coert Kastelein en Rick de Blois.

Persoonlijke ontwikkeling – Vrijheid, zonder vrijblijvendheid

Een professioneel traineeship is altijd in de eerste plaats gericht op de ontwikkeling van het individu. Daarbij wordt gekeken naar de gewenste specialisatie die het beste past en de vorm waarop een trainee het best kennis tot zich kan nemen. Dit is wat trainee Coert Kastelein er over zegt: “Ik koos voor een traineeship waarbij ik nu zelfstandig mijn studies in de avonduren en weekenden doe. Ik kon zelf de kennisonderwerpen kiezen en aandragen, zolang deze natuurlijk aansloten bij de diensten die ASAPCLOUD aan klanten levert”.

Ook Rick de Blois ervaart de vrijheid in de keuzes die hij kan maken voor zijn persoonlijke ontwikkeling. Hij is onder andere bezig om zich verder te verdiepen in Microsoft Azure. Rick geeft een interessante toevoeging. “Wat mij erg aanspreekt is dat persoonlijke ontwikkeling met het ATP programma geborgd is. Het is niet iets wat je vrijblijvend doet, maar waar duidelijke afspraken over gemaakt worden met je mentor. Het samen vaststellen van een einddoel werkt enorm motiverend”. Daarnaast vertelt hij dat leren wat je leuk vindt extra stimulerend werkt.

Voorop lopen door continue ontwikkeling

Een ander belangrijk doel is om voorop te kunnen blijven lopen. Dat is belangrijk voor zowel de trainee, de IT organisatie maar met name ook de klant. “De IT ontwikkelingen gaan exponentieel hard. Dat betekent dat stoppen met leren betekent dat je niet binnen enkele jaren, maar binnen enkele maanden al achterloopt. Wil je dus impact maken dan zal je altijd bereid moeten zijn om te blijven leren”, is hoe Coert het omschrijft. Doordat er in het vakgebied van informatietechnologie een toenemende vraag naar specialisten is geeft een continue traineeship programma de ruimte om tijdens je IT carrière je vleugels uit te slaan.

Het snel toepassen van kennis in de praktijk

Rick werkt onder andere enkele dagen per week bij een gerenommeerd internationaal architectenbureau in Rotterdam. Hij onderhoudt en verbetert de infrastructuur, verricht supportwerkzaamheden en houdt zich bezig met alles wat met troubleshooting te maken heeft. “Wat het traineeship zo plezierig maakt is dat ik letterlijk up-to-date kennis inzet om bij al die verschillende facetten onze klanten vooruit te helpen. Soms pak ik gewoon even de studieboeken erbij”, is hoe hij het verwoordt.

Het aantrekken van de juiste mensen

Tot slot is een traineeship een uitstekend instrument voor de organisatie om gemotiveerde en ambiteuze mensen zoals Coert en Rick aan zich te binden. Zij willen impact kunnen maken, zelf verantwoordelijkheid nemen en vrijheid in keuzes hebben. Tegelijkertijd houden zij ook van persoonlijke begeleiding en het krijgen van ruimte. “Bij het opstellen van mijn persoonlijke ontwikkelingsplan is heel goed geluisterd en was het nooit een probleem voor ASAPCLOUD om extra kosten te maken. Er is extra ruimte op de server beschikbaar gesteld voor trainees om te testen en er wordt hulp geboden om zoveel mogelijk relevante resources te gebruiken”, sluit Coert af.

Meer weten?

Het ATP maar ook het ADP zijn erop gericht om onze Intelligent Infrastucture Solutions voor onze klanten te blijven ontwikkelen. Dit doen wij door continu te investeren in het ontwikkelen van kennis van onze eigen professionals.

Klik hier voor een aanvullende blog van de mensen die het traineeship programma ontwikkeld hebben. Om meer te weten te komen van ons ATP en ADP programma klik hier.