DevOps toetsing in de praktijk bij Microsoft

Solution owners en infrastructuur ontwikkelaars zitten bij ons in hetzelfde team. Wij hebben de DevOps methode omarmt. ASAPCLOUD heeft daardoor een unieke oplossing kunnen bouwen om IT infrastructuren te beheren, te monitoren en te optimaliseren. Om te toetsen of we zelf verder kunnen optimaliseren bezochten wij het Microsoft Azure DevOps evenement. Voordat we deze ervaringen delen eerst enige uitleg over DevOps.

DevOps in een notendop

Binnen software ontwikkelende organisaties zijn de afdeling Development en Operations soms van elkaar gescheiden. Met tot gevolg dat applicaties later dan gepland worden opgeleverd, ondermaats presteren of de investering een te lange terugverdientijd kent. Maar de gevolgen van twee gescheiden afdelingen kunnen nog groter zijn. Namelijk dat er applicaties of functionaliteiten ontwikkeld worden waar de interne of externe klant helemaal niet om vraagt. DevOps is de methode binnen IT organisaties, zoals ASAPCLOUD, om de twee werelden van Development en System Operations samen te brengen in één DevOps team.

Nu komt het interessante. Want het belangrijkste kenmerk van DevOps is het automatiseren en monitoren van alle activiteiten die te maken hebben met het bouwen, integreren en testen van infrastructuur en software. Dat is precies wat we met “We OPTIMISE your infrastructure” doen. Maar dan volledig geautomatiseerd.

We OPTIMISE your Infrastructure

Het unieke is dat met deze oplossing zowel het beheer van de IT Infrastructuur geautomatiseerd wordt alsmede migraties en implementaties geautomatiseerd worden doorgevoerd. Zie het maar als een methode waarbij we de infrastructuur behandelen als code. Dat heeft onder andere als voordeel dat releases in multi-tenant omgevingen schaalbaar en herhaaldelijk zijn toe te passen. Hierdoor zijn we in staat de infrastructuur van verschillende klanten te optimaliseren. Gebleken is namelijk dat heel veel organisaties grote overeenkomsten hebben met betrekking tot beheer en processen.

Onze deelname aan het Azure DevOps evenement was het moment om onze werkwijze te valideren en te onderzoeken hoe we de laatste best practises van Microsoft in Azure DevOps kunnen adopteren. Het doel is om het proces binnen We OPTIMISE your infrastructure verder te optimaliseren met behulp van de DevOps methodiek.

Leermomenten tijdens het Azure DevOps event

Door deel te nemen aan het Microsoft evenement kunnen we nu nog beter de DevOps methodiek toepassen in een multi tenant omgeving, onafhankelijk van waar de infrastructuur van de klant zich bevindt. Of dit nu on-premises, in een hybrid cloud, private of public cloud is. Dus we kunnen in één keer een configuratie maken en toepassen op honderden verschillende omgevingen, onafhankelijk van waar de infrastructuur zich bevindt.

Wat betekent onze DevOps aanpak voor klanten?

Betrouwbare infrastructuren, zorgeloos beheer en een kostenreductie in IT. Dat resulteert in inhoudelijkere IT werkzaamheden doordat er meer tijd overblijft voor business gerelateerde vraagstukken en innovatie. Door gebruik te maken van de DevOps methode blijft “We OPTIMISE your infrastructure” zich continue ontwikkelen. Solution owners zijn onderdeel van het ontwikkelproces en mede-eigenaar van het “product” of de release. Onze infrastructuur developers gebruiken agile methodieken om optimalisaties sneller toe te passen. We genereren daarmee een steeds sterkere oplossing waarbij klantspecifieke en handmatige zaken, rondom infrastructuur beheer, monitoring, migraties enimplementaties, worden vervangen door één generieke en geautomatiseerde oplossing.

Nieuwsgierig geworden?

Lees hier alles over “We OPTIMISE your infrastructure” of neem contact met ons op. We optimaliseren graag jouw IT infrastructuur.